To veil or not to veil…Bruidssluiers zijn bezig aan een comeback in trouwland! Van hun oorsprong tot de verschillende modellen, dit is alles wat je moet weten over bruidssluiers.
Waar komt deze traditie vandaan?
Deze klassieke traditie heeft geen eenduidige oorsprong. Een van de eerste theorieën beweert dat een bruidssluier moet voorkomen dat de bruidegom zijn bruid in vol ornaat ziet voor het huwelijk. Een andere gedachte is dat een bruidssluier het symbool zou zijn voor ‘ondergeschiktheid’.
Als de bruidegom de sluier optilt, maakt hij zijn macht en dominantie duidelijk. Tilt de bruid haar sluier zélf op, dan maakt ze duidelijk dat ze onafhankelijk is van haar man. Tegenwoordig hebben bruidssluiers een heel stuk symboliek verloren en is het vooral een elegant accessoire dat je bridal look compleet maakt!
Wanneer draag je een sluier?
Traditionele aanpak? Dan draag je je sluier het moment dat je naar het altaar loopt. Pas na de ‘I do’s’ (voor de kus natuurlijk), kan je kersverse husband je sluier omhoog brengen. Als je volgens de regeltjes wil werken, dan draag je je sluier tijdens de ceremonie en wettelijke overeenkomst. Tijdens het dansfeest mag je je sluier gerust afdoen.
Je sluier als showstopper? Kijk eens in de collectie van Pronovias
Hoe vind je de perfecte sluier?
Kies je voor het volledige plaatje met sluier? Kijk naar de kleur, stof en patroon van je bruidsjurk en ga dan op sluier-jacht. We hebben het al vaker gezegd: niet elke tint wit is dezelfde, dus pas je trouwjurk samen met je sluier en ga in zoveel mogelijke verschillende belichting staan!
De sluier die je bridal look compleet maakt? Kijk eens in de collectie van Sincerity
Welke verschillende soorten bestaan er?
Wie dacht dat er slechts één soort sluier bestond, heeft het goed mis. Dit zijn de meest voorkomende modellen:
- Blusher (birdcage): een kleine sluier dat je bovenop je hoofd vastzet in je haar. In tegenstelling tot een lange sluier bedekt een blusher slechts de helft van je gezicht. Perfect voor vintage-liefhebbers!
- Chapel: ook wel Spaanse sluier genoemd. Dit type sluier is even lang als je trouwjurk en valt net een paar millimeters op de grond.
- Cathedral: mag je sluier best opvallen? Deze sluier is een stuk langer dan je jurk. Je bruidsmeisjes zullen hun handen vol hebben!
- Elbow: het woord zegt het zelf, deze populaire sluier komt tot aan je elleboog.
- Fingertip: komt je sluier tot aan je vingertoppen (wanneer je armen omlaag hangen)? Dan heb je een ‘fingertip length’ te pakken
- Knee length: wil je je bruidsjurk wat volumineuzer laten lijken? Kies dan voor een sluier op knielengte.
- Shoulder length: het meest populaire model is en blijft een klassieke bruidssluier op schouderlengte.
Verschillende soorten sluiers uitproberen? Sweetheart heeft wat je zoekt.
Hoe blijft een sluier het best op zijn plaats?
De meeste bruidssluiers hebben een ingebouwd schuifkammetje waarmee je ze handig vastzet in je kapsel. Is dit toch niet het geval of glijdt het kammetje uit je haar? Multifunctionele bobby pins do the trick!
Hulp nodig bij het vinden van dé sluier van je dromen? Kom langs bij E&R Wedding & Fashion!